Wielkanoc to najważniejsze święto dla Chrześcijan. Jest też wyjątkowo barwne pod względem tradycji i zwyczajów – wiele z nich ma pogańskie korzenie. Wg dawnych tradycji kobiety już od Środy popielcowej zaczynały przygotowania do Wielkanocy. Wtedy to zasiadały wieczorami i wspólnie tworzyły misterne dekoracje na skorupkach jaj. W poniższym artykule przyjrzymy się innym zwyczajom związanym z tym świętem.

easter-decoration

Zwyczaje i tradycje Wielkanocne

Niedziela Palmowa

To święto rozpoczyna tzw. Wielki Tydzień i zostało ustanowione na cześć przybycia Jezusa do Jerozolimy. Tradycyjnie święcimy w tym dniu Palmy w Kościele. Dawniej tworzono je z gałązek, np. wierzby czy bukszpanu i przyozdabiano kwiatami, piórkami oraz ziołami. W niektórych rejonach polski, po powrocie z Kościoła, takimi barwnymi „rózgami” biło się zwierzęta gospodarskie po bokach – oczywiście delikatnie – na szczęście. Palmy trzymano także w domu, wetknięte za obrazki. Miały one za zadanie zapewniać pomyślność domownikom.

1280px-Palma_wielkanocna_(Easter_palms)

 

Pogrzeb żuru i śledzia

Dawniej ścisłe przestrzeganie postu było czymś oczywistym, a przede wszystkim – sumiennie praktykowanym. Ludzie odmawiali sobie mięsa, nabiału, a nawet słodkości (np. miodu), dlatego koniec postu był witany z prawdziwą radością. W Wielki Piątek, właśnie z okazji zbliżającego się końca przymusowego poszczenia, zakopywano śledzie lub przybijano je do deski i rozlewano żur – symbole postnej diety.

pexels-photo-373331

Święconka

To jedna z najbardziej charakterystycznych tradycji świąt Wielkanocy. Święcimy ją w Kościele, w Wielką Sobotę. W skład święconki wchodzą oczywiście jajka – jako symbol narodzin, baranek – symbol zmartwychwstania, wędliny i kiełbasy (wszak zbliżał się koniec Postu), chrzan (symbolizujący gorycz męki pańskiej), a także masło, ciasto, cukier czy sól. Święconkę spożywa się na śniadanie, w Wielką Niedzielę – po rezurekcji. Zanim przystąpimy do jedzenia, pamiętajmy o symbolicznym podzieleniu się jajkiem.

osterkorb-3233053_1920

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Święconka to oczywiście nie jedyna typowo wielkanocna potrawa. Na stole Wielkanocnych podczas obiadu pojawia się np.

  • żurek – z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami, na żytnim zakwasie;
  • barszcz biały – to alternatywa dla żurku. Gotuje się go na zakwasie z mąki pszennej i podaje ze śmietaną i jajkiem;
  • bigos – tradycyjnie gotowany przez kilka dni, dzięki czemu smaki się „przegryzają”, a bigos jest bardziej aromatyczny;
  • sałatka jarzynowa – z ziemniakami, marchewką, groszkiem, ogórkiem kiszonym, jajkiem, jabłkiem i majonezem;
  • ciasta – mazurki wielkanocne i babki wielkanocne, a także makowce.

passover-3252273_1920

Śmigus Dyngus

Nazywamy go także Lanym Poniedziałkiem, wszak w tym dniu oblewamy się wodą. Zwyczaj ten ma typowo pogańskie korzenie i symbolizuje budzenie się przyrody do życia. Podobno im bardziej polewano panny w śmigus dyngus, tym większe miały szanse na rychłe zamążpójście. Dawniej w Poniedziałek Wielkanocny ludzie dodatkowo chłostali się gałązkami brzozy, co miało oznaczać oczyszczenie z grzechów. W niektórych regionach Polski odbywają się także specjalne obchody przebierańców, podobne do bożonarodzeniowych kolędników.

Der Online-Shop antykikoneser.pl verwendet „Cookies”, um Dienste und anonyme Statistiken bereitzustellen. Durch die Verwendung stimmen Sie zu, „Cookies” auf Ihrem Gerät zu speichern. Sie können Ihre Einwilligung widerrufen, indem Sie Ihre Browsereinstellungen ändern.

Akzeptieren Mehr Informationen