Gdzie znajduje się stolica porcelany? Skąd wzięło się słowo kaolin i co oznacza? Czym różni się polecana twarda od miękkiej? Zapraszamy do artykułu.

Kto wynalazł porcelanę?

Historia porcelany sięga VII wieku i swój początek ma w Chinach. To Chińczycy pierwsi opracowali recepturę, pozwalającą produkować funkcjonalną ceramikę. I chociaż nie jest ona bardzo skomplikowana (to kaolin, kwarc i skaleń oraz woda w odpowiednich proporcjach), to Europejczycy pracowali nad nią całe stulecia.

A czym jest tajemniczy kaolin? To po prostu glinka porcelanowa, która swoją nazwę zawdzięcza chińskiej górze Gaoling, bogatej właśnie w ten surowiec. A miasto Jingdezhen, leżące u stóp góry Gaoling, nazywane jest stolicą porcelany.

Jak porcelana znalazła się w Europie?

Europejczycy poznali porcelanę dopiero 7 wieków później. Prawdopodobnie pierwszy do Europy przywiózł ją Marco Polo. Od XVI porcelana zaczęła być eksportowana do Europy na większą skalę szlakami morskimi i lądowymi. 

Przez wiele wieków porcelana była zarezerwowana dla najbogatszych Europejczyków. Chińczycy utrzymywali sekret jej produkcji w wielkim sekrecie. I chociaż intensywnie próbowano “złamać jej kod”, pierwszy raz udało się to dopiero w 1708 roku, w Dreźnie. Za pierwszą europejską porcelaną stał August II Mocny. Zlecił on odkrycie “przepisu” na porcelanę Johannowi Friedrichowi Böttgerowi i Ehrenfriedowi Waltherowi von Tschirnhaus.

Dlaczego porcelana kojarzy się z niebieską ornamentyką? 

Europejczycy wyobrażali sobie, że tradycyjna chińska porcelana (która była pierwowzorem dla tej europejskiej) miała niebieskie zdobienia. Uzyskiwano je malując porcelanę przed szkliwieniem barwnikiem, w którego skład wchodził tlenek kobaltu. I właśnie z tego powodu niebieskie ornamenty stały się bardzo popularne. Z czasem malarstwo artystyczne porcelany bardzo się rozwinęło i urosło do rangi sztuki.

Czym różni się porcelana twarda od miękkiej?

Porcelana twarda powstaje w wyniku wypalania masy w bardzo wysokiej temperaturze. W konsekwencji powstaje porcelana cieszącą oko chłodną, czystą bielą o wysokiej trwałości i odporności. Z kolei porcelana miękka jest wypalana w niższej temperaturze, ma ciepły odcień bieli i wyróżnia się niezwykłą delikatnością.

Za co kochamy porcelanę?

Porcelana to kwintesencja elegancji, dobrego smaku i luksusu. To materiał niezwykle kruchy, a jednocześnie, jeśli tylko odpowiednio się o niego dba, może być cenną pamiątką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. 

Online shop antykikoneser.pl uses „cookies” to provide services and anonymous statistics. By using it, you agree to save „cookies” on your device. You can withdraw your consent by changing your browser settings.

Accept More informations