Antyki we współczesnych domach nie są zwykłymi elementami wyposażenia wnętrz. Naturalnie pełnią rolę mebli, a czasem funkcje reprezentacyjne, ale mogą również świadczyć o naszym przywiązaniu do historii i tradycji, podkreślać nasze zamiłowanie do przedmiotów z duszą czy metaforycznie łączyć nas z przodkami. Jeśli meble antyczne wypełniają nasze wnętrza, warto rozważyć zorganizowanie tradycyjnej staropolskiej Wigilii, albo przynajmniej Wigilii z elementami staropolskimi. Taka wieczerza szczególnie pasuje do domu w stylu dworkowym. Od czego zacząć?

8ae994bcc0cfc147292cf807cd5d24a5

Fot. Komplet dwóch foteli

Trochę historii

Obszerną wiedzę na temat kuchni sarmackiej dostarcza nam pierwsza polska książka kucharska– Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, która powstała w 1682 roku. Dzięki niej wiemy, że na staropolskim stole wigilijnym królowały ryby, głównie słodkowodne (takie jak karpie, liny, leszcze) i a także morskie dorsze i śledzie. Rybą uważaną za najcenniejszą i najsmaczniejszą był łosoś, wówczas łowiony w rzekach. Natomiast najpopularniejszy był szczupak. Moda na karpia – jako najważniejsze danie rybne na Wigilii, przyszła do Polski nieco później.

animal-1299068_1280

Fot. Łosoś

XVII i XVIII-wieczne przepisy zaskakują swoją finezją i zgrabnym łączeniem smaków: np. ryby słone podawano z miodownikiem, szczupaka gotowano na szaro, na sosie na bazie wina i korzeni lub przygotowano z szafranem. Z krwi karpia niekiedy gotowano zupę, a samą rybę przyrządzano np. z piernikiem. Inne dania wigilijne typowe dla kuchni końca XVII wieku i całego XVIII to groch z kapustą, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, zupa migdałowa, kutia czy pierniki z ziołami, które pobudzały trawienie.

fish-47998_1280

 

Fot. Karp

Wigilijne zwyczaje i wierzenia

Generalnie wieczerza wigilijna składała się z dań postnych, chociaż niektórzy próbowali ten post nieco obejść, „doprawiając” ryby sosem z mięsa czy słoniną. Wg. kuchni staropolskiej w daniach postnych nie mogło pojawić się masło czy ser. Co ciekawe post nie wykluczał alkoholu, który suto polewano w trakcie wieczerzy, bowiem sama Wigilijna w Polsce sarmackiej była uważana za bardzo radosne święto. Interesująca jest też liczba dań wigilijnych, bowiem dawniej uważano, że miała ona być nieparzysta (chłopi mieli 5-7 dań, szlachcice 9, arystokracja 11). Już od czasów sarmatów popularne było obdarowywanie się prezentami – właśnie w przeddzień Bożego Narodzenia. Rozpoczęcie wieczerzy poprzedzało, podobnie jak dzisiaj, łamanie się opłatkiem.

754b83961656987414a15085558d8df7

Fot. Świecznik na dwie świecie

Oczywiście dania wigilijne inaczej wyglądały u chłopów, którzy żyli skromnie, a inaczej u bogatszych szlachciców czy arystokracji. Łączyła je jednak jedna zasada: na kolacji nie mogło zabraknąć składników z ziemi (potraw z mąki), sadu (suszone owoce), ogrodu (warzywa), lasu (grzyby) i wody (ryby).

Zwyczaj stawiania dodatkowego talerza, czy atmosfera zadumy nad nieobecnymi przybyła do Polski dopiero w wieku XIX. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj, Wigilia uważana była za dzień magiczny. Niektórzy wierzyli, że to w jakiej atmosferze przebiegnie Wigilia, determinuje cały następny rok, dlatego dzieci w tym okresie musiały być szczególnie grzeczne, źle widziane było prowadzenie wszelkich sporów. Był to też ostatni dzwonek na uregulowanie „długów”, aby nie być zadłużonym kolejne 12 miesięcy. W Wigilię ponoć ważyły się także losy przyszłych zbiorów, dlatego w tym dniu na stołach nie mogło zabraknąć ziaren i orzechów, a także snopów słomy ustawionych pod ścianami.

Staropolska Wigilia dzisiaj

Trudno wyobrazić sobie, że dzisiaj, na miejsce choinki, postawimy snopy słomy, jest jednak kilka rzeczy, które warto „przemycić” z Wigilii staropolskiej, aby stworzyć szczególną atmosferę na współczesnej kolacji wigilijnej. Na pewno są to przepisy staropolskie, duża ilość ryb na stołach (nie tylko w postaci karpia i śledzi!), a także zasada składników z ziemi, sadu, ogrodu, lasu i wody. Dobrze także wzorem Sarmatów, uczynić ten dzień nie tylko doniosłym i wzruszającym, ale także pełnym radości, wszak to przeddzień Bożego Narodzenia.

Online shop antykikoneser.pl uses „cookies” to provide services and anonymous statistics. By using it, you agree to save „cookies” on your device. You can withdraw your consent by changing your browser settings.

Accept More informations