Gdzie znajduje się stolica porcelany? Skąd wzięło się słowo kaolin i co oznacza? Czym różni się polecana twarda od miękkiej? Zapraszamy do artykułu.
Kto wynalazł porcelanę?
Historia porcelany sięga VII wieku i swój początek ma w Chinach. To Chińczycy pierwsi opracowali recepturę, pozwalającą produkować funkcjonalną ceramikę. I chociaż nie jest ona bardzo skomplikowana (to kaolin, kwarc i skaleń oraz woda w odpowiednich proporcjach), to Europejczycy pracowali nad nią całe stulecia.
A czym jest tajemniczy kaolin? To po prostu glinka porcelanowa, która swoją nazwę zawdzięcza chińskiej górze Gaoling, bogatej właśnie w ten surowiec. A miasto Jingdezhen, leżące u stóp góry Gaoling, nazywane jest stolicą porcelany.
Jak porcelana znalazła się w Europie?
Europejczycy poznali porcelanę dopiero 7 wieków później. Prawdopodobnie pierwszy do Europy przywiózł ją Marco Polo. Od XVI porcelana zaczęła być eksportowana do Europy na większą skalę szlakami morskimi i lądowymi.
Przez wiele wieków porcelana była zarezerwowana dla najbogatszych Europejczyków. Chińczycy utrzymywali sekret jej produkcji w wielkim sekrecie. I chociaż intensywnie próbowano “złamać jej kod”, pierwszy raz udało się to dopiero w 1708 roku, w Dreźnie. Za pierwszą europejską porcelaną stał August II Mocny. Zlecił on odkrycie “przepisu” na porcelanę Johannowi Friedrichowi Böttgerowi i Ehrenfriedowi Waltherowi von Tschirnhaus.
Dlaczego porcelana kojarzy się z niebieską ornamentyką?
Europejczycy wyobrażali sobie, że tradycyjna chińska porcelana (która była pierwowzorem dla tej europejskiej) miała niebieskie zdobienia. Uzyskiwano je malując porcelanę przed szkliwieniem barwnikiem, w którego skład wchodził tlenek kobaltu. I właśnie z tego powodu niebieskie ornamenty stały się bardzo popularne. Z czasem malarstwo artystyczne porcelany bardzo się rozwinęło i urosło do rangi sztuki.
Czym różni się porcelana twarda od miękkiej?
Porcelana twarda powstaje w wyniku wypalania masy w bardzo wysokiej temperaturze. W konsekwencji powstaje porcelana cieszącą oko chłodną, czystą bielą o wysokiej trwałości i odporności. Z kolei porcelana miękka jest wypalana w niższej temperaturze, ma ciepły odcień bieli i wyróżnia się niezwykłą delikatnością.
Za co kochamy porcelanę?
Porcelana to kwintesencja elegancji, dobrego smaku i luksusu. To materiał niezwykle kruchy, a jednocześnie, jeśli tylko odpowiednio się o niego dba, może być cenną pamiątką przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Related articles
Ostatnie wpisy
- Styl Eastlake - czym charakteryzują się meble w tej stylistyce? 16/10/2024
- Jakie są style nóg stołów? Poznaj je bliżej 16/10/2024
- Jak rozpoznać antyk i odróżnić go od imitacji? 23/09/2024
- Odnowienie antyków: jak przeprowadzić konserwację bez utraty wartości? 23/09/2024
- Wiele odsłon stylu angielskiego 30/08/2024