Gdzie znajduje się stolica porcelany? Skąd wzięło się słowo kaolin i co oznacza? Czym różni się polecana twarda od miękkiej? Zapraszamy do artykułu.

Kto wynalazł porcelanę?

Historia porcelany sięga VII wieku i swój początek ma w Chinach. To Chińczycy pierwsi opracowali recepturę, pozwalającą produkować funkcjonalną ceramikę. I chociaż nie jest ona bardzo skomplikowana (to kaolin, kwarc i skaleń oraz woda w odpowiednich proporcjach), to Europejczycy pracowali nad nią całe stulecia.

A czym jest tajemniczy kaolin? To po prostu glinka porcelanowa, która swoją nazwę zawdzięcza chińskiej górze Gaoling, bogatej właśnie w ten surowiec. A miasto Jingdezhen, leżące u stóp góry Gaoling, nazywane jest stolicą porcelany.

Jak porcelana znalazła się w Europie?

Europejczycy poznali porcelanę dopiero 7 wieków później. Prawdopodobnie pierwszy do Europy przywiózł ją Marco Polo. Od XVI porcelana zaczęła być eksportowana do Europy na większą skalę szlakami morskimi i lądowymi. 

Przez wiele wieków porcelana była zarezerwowana dla najbogatszych Europejczyków. Chińczycy utrzymywali sekret jej produkcji w wielkim sekrecie. I chociaż intensywnie próbowano “złamać jej kod”, pierwszy raz udało się to dopiero w 1708 roku, w Dreźnie. Za pierwszą europejską porcelaną stał August II Mocny. Zlecił on odkrycie “przepisu” na porcelanę Johannowi Friedrichowi Böttgerowi i Ehrenfriedowi Waltherowi von Tschirnhaus.

Dlaczego porcelana kojarzy się z niebieską ornamentyką? 

Europejczycy wyobrażali sobie, że tradycyjna chińska porcelana (która była pierwowzorem dla tej europejskiej) miała niebieskie zdobienia. Uzyskiwano je malując porcelanę przed szkliwieniem barwnikiem, w którego skład wchodził tlenek kobaltu. I właśnie z tego powodu niebieskie ornamenty stały się bardzo popularne. Z czasem malarstwo artystyczne porcelany bardzo się rozwinęło i urosło do rangi sztuki.

Czym różni się porcelana twarda od miękkiej?

Porcelana twarda powstaje w wyniku wypalania masy w bardzo wysokiej temperaturze. W konsekwencji powstaje porcelana cieszącą oko chłodną, czystą bielą o wysokiej trwałości i odporności. Z kolei porcelana miękka jest wypalana w niższej temperaturze, ma ciepły odcień bieli i wyróżnia się niezwykłą delikatnością.

Za co kochamy porcelanę?

Porcelana to kwintesencja elegancji, dobrego smaku i luksusu. To materiał niezwykle kruchy, a jednocześnie, jeśli tylko odpowiednio się o niego dba, może być cenną pamiątką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. 

Sklep internetowy antykikoneser.pl używa plików „cookies” w celu świadczenia usług oraz prowadzenia anonimowych statystyk. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na zapisywanie plików „cookies” na Twoim urządzeniu. Możesz cofnąć zgodę zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Akceptuj Więcej informacji