Antyczna porcelana dla wielu jest synonimem prestiżu, wysmakowanej elegancji, luksusu. Dumnie wyeksponowana w przeszklonych serwantkach, jest niezastąpioną ozdobą jadalni. Delektowanie się kawą z prawdziwej porcelany, to dla wielu wyczekiwany punkt dnia. Antyczna porcelana bywa także najważniejszym elementem wystawnych przyjęć. Używanie jej podczas wizyty gości, to sygnał, że Ci są przez nas obdarzani szczególnym szacunkiem albo okazja jest niezwykle podniosła. Co zrobić, by antyczna porcelana jak najdłużej zachwycała nas swoim pięknem?

Przechowywanie – poza zasięgiem domowników

Antyczna porcelana znana jest ze swojej kruchości, dlatego absolutnie nie powinniśmy trzymać jej na stole czy na komodzie, gdzie ktoś bez trudu może ją strącić. odpowiednie miejsce dla delikatnej porcelany to antyczna serwantka czy przeszkolona witryna – łatwo ją tam wyeksponować, a dodatkowo będzie chroniona przed przypadkowym stłuczeniem, a nawet kurzeniem się.

Przeszklona serwantka

Fot. Przeszklona serwantka

Mycie i czyszczenie, czyli nauka cierpliwości

Antycznej porcelany nie możemy stawiać jej na równi ze „zwykłą” zastawą do domu czy gastronomii, nawet jeśli do czasu do czasu z niej korzystamy. Tym samym absolutnie niedopuszczalne jest mycie porcelany w zmywarce (szczególnie tej ręcznie malowanej). Po pierwsze, takie mycie najpewniej zniszczy dekoracje, a po drugie, drgania w zmywarce mogą uszkodzi kruche ścianki.

Serwis do herbaty

Fot. Serwis do herbaty

Antyczną porcelanę myjemy wyłącznie ręcznie, używając do tego delikatnej, miękkiej gąbki. Do mycia nie wolno używać żadnych mocnych detergentów, ponieważ te mogą zniszczyć malowania. Silniejsze zabrudzenia usuwamy za pomocą odrobiny mydła lub soku z cytryny rozpuszczonych w wodzie. Ręcznie malowanej porcelany nie wolno intensywnie szorować. Po umyciu porcelanę najlepiej delikatnie osuszyć miękką szmatką i umieścić w bezpiecznym miejscu.

Porcelana, nawet przechowywana w serwantce, od czasu do czasu wymaga odkurzenia. Używajmy do tego miotełki z piór lub bawełnianej ściereczki.

Eksploatacja – tylko w wyjątkowych sytuacjach

Antyczna porcelana z cenionej manufaktury powinna przede wszystkim zachwycać swoim wyglądem. Jej walory estetyczne zdecydowanie przewyższają użytkowe, o czym należy szczególnie pamiętać podczas jej eksploatacji. Oczywiście kawa w antycznej porcelanie Rosenthala czy obiad podany na miśnieńskiej zastawie stworzy iście arystokratyczną atmosferę, ale im droższy produkt, tym lepiej przeznaczyć go do podziwiania, a nie do podawania w nim posiłków czy napojów. Nawet zwykłe trzymanie porcelany za uchwyt, może zakończyć się jej zniszczeniem, bowiem uchwyty są szczególnie kruche i łatwo je oderwać.

Patera Rosenthal

Fot. Patera Rosenthal

Pamiętajmy, że porcelana uszkodzona (pęknięta, wyszczerbiona, z naruszonymi dekoracjami) traci swoją wartość. Jeśli jednak zdecydujemy się korzystać z porcelany, podając na niej posiłek czy napoje, traktujmy ją z należytym szacunkiem i najwyższą ostrożnością.

W poprzednich artykułach z cyklu Antyczna porcelana – wszystko co musisz o niej wiedzieć wyjaśniliśmy jak wyceniać porcelanę oraz przedstawiliśmy jej historię.